Rolluiken schoonmaken

Rolluiken schoonmaken

Rolluiken zijn een geweldige toevoeging aan je huis. Ze bieden niet alleen privacy en bescherming tegen de zon, maar helpen ook bij het beveiligen van je woning. Om ervoor te zorgen dat je rolluiken in optimale staat blijven functioneren, is het belangrijk om ze regelmatig schoon te maken. Hieronder enkele handige tips en methoden om je rolluiken schoon te houden.

  • Regelmatig onderhoud en reiniging: Het is raadzaam om je rolluiken regelmatig schoon te maken om ophoping van stof, vuil en andere verontreinigingen te voorkomen. Gebruik een zachte borstel of een stofdoek om stof en vuil van de lamellen te verwijderen. Veeg ook de geleiders en andere moeilijk bereikbare plaatsen schoon. Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen, omdat deze de afwerking van de rolluiken kunnen beschadigen.
  • Grondige reiniging: Voor een grondigere reiniging van je rolluiken kun je een mild schoonmaakmiddel mengen met water. Gebruik een spons of doek om dit mengsel aan te brengen op de lamellen en veeg ze voorzichtig schoon. Spoel de rolluiken daarna af met schoon water en droog ze af met een zachte doek.
  • Vergeet de rolluikkast niet: Bij het schoonmaken van rolluiken wordt de rolluikkast vaak over het hoofd gezien. Verwijder het rolluik volledig van het raam om toegang te krijgen tot de kast. Stof en vuil kunnen zich ophopen in de kast, dus maak deze grondig schoon met een stofzuiger of een vochtige doek.
  • Onderhoudstips: Naast regelmatig schoonmaken, is het ook belangrijk om je rolluiken goed te onderhouden. Smeer de geleiders en andere bewegende onderdelen regelmatig met een geschikt smeermiddel om soepel functioneren te garanderen. Controleer ook regelmatig op eventuele beschadigingen of gebreken en repareer ze indien nodig.

Door regelmatig je rolluiken schoon te maken en goed te onderhouden, blijven ze langer mooi en functioneren ze optimaal. Volg deze tips en geniet van schone en goedwerkende rolluiken!

Een goede reiniging zorgt niet alleen voor een hogere energieproductie, maar verlengt ook de levensduur van uw panelen en vermindert de kans op schade en storingen.

rolluik schoonmaken op afstand

Stappenplan schoonmaken rolluiken (doe-het-zelver)

1. Voorbereiding: Elektrische rolluiken? Koppel ze eerst los van het stroomnet. Voor rolluiken op bovenverdiepingen maak je best gebruik van een ladder. Zet die altijd op een stevige, even ondergrond, schuin richting de rolluik. Zorg ervoor dat je emmer met lauw water veilig aan de trap hangt of vast kan zetten.

2. Buitenkant schoonmaken: Buitenkant is het eenvoudigste om te schoonmaken. Zak het rolluik helemaal naar beneden en maak de lamellen schoon met een spons van lauw water. Vermijd altijd agressieve reiningsproducten, gebruik eenvoudig een zachte borstel bij hardnekkige vuilresten. Daarna droog je het rolluik af met een zachte doek.

3. Binnenkant schoonmaken: Het enige manier om een ingebouwde rolluik aan de binnenkant te schoonmaken is het raam binnen te openen. Lukt dit niet? Dan moet je helaas het rolluik demonteren om dit te kunnen doen. Zorg dat het rolluik volledige is opgerold en schroef de kap eraf. Laat de lamellen langzaam zakken en maak ze wederom schoon met spons en lauw water. Laat de lamellen goed drogen voordat je terug oprolt en monteert. Aangezien je nu het open hebt geschroeft is het raadzaam om gelijk het te waxxen met beschermende laag. Dit kan je 1x per jaar doen.

4. Bewegende delen schoonmaken: De rubbers van de rolluikgeleiders maak je makkelijk schoon met een spons en eenvoudig sopje. Smeer ze in met een teflonspray, daarmee is een vet smeermiddel af te raden omdat het juist vuil aantrekt.

Liever dit werk uitbesteden aan een professionel? Neem contact op.

rolluik schoonmaken

Dyckmeesterstraat 5

Hoogeloon, 5528 AN

Openingstijden

08:00 - 17:00

Vraag via Whatsapp